Pocta Radimu Drejslovi - Závěrečný koncert 13. ročníku Festivalu F. L. Věka

16. 11. 2023

Závěrečný koncert 13. ročníku Festivalu F. L. Věka, nad nímž převzala záštitu Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana, bude věnován dobrušskému rodákovi, klavíristovi, dirigentovi a především nadanému hudebnímu skladateli Radimu Drejslovi, od jehož narození uplynulo letos 100 let.

V sále Filharmonie Hradec Králové zazní 24. listopadu Drejslův Koncert pro klavír a orchestr, dále budou na programu skladby Smetany, Fibicha a Dvořáka.

Radim Drejsl (29. 4. 1923 – 20. 4. 1953) byl mnohými považován za jednoho z nejtalentovanějších českých tvůrců své generace. Bohužel zemřel za nejasných okolností, připomínajících smrt Jana Masaryka, krátce před svými třicátými narozeninami. Velice předčasně se tak uzavřel život nadaného hudebníka, který vystudoval Pražskou konzervatoř, posléze pokračoval na AMU. Vysoce ceněný klavírní koncert, který je na programu slavnostního zakončení letošního festivalu, byl jeho absolventskou skladbou a úspěšnou premiéru měl v roce 1950 v Domě umělců, dnešním Rudolfinu.

Uvedení Drejslovy skladby se ujal absolvent Hudební fakulty AMU v Praze a Southern Methodist University v Dallasu Karel Košárek, který je vítězem Smetanovské klavírní soutěže, Corpus Christi piano competition a laureátem Walter Naumburg Competition v New Yorku. Recitály v uplynulých sezónách v New Yorku, Dallasu, Palm Beach, Calgary, Tel Avivu, Petrohradu a Bangkoku, stejně jako koncertní vystoupení v Evropě a Japonsku dokumentují jeho mezinárodní umělecké aktivity.

Pocta Radimu Drejslovi - Závěrečný koncert 13. ročníku Festivalu F. L. Věka
Karel Košárek (foto P. Hajská)

Spolu s ním vystoupí na domácím podiu Filharmonie Hradec Králové pod vedením Tomáše Židka.

Pocta Radimu Drejslovi - Závěrečný koncert 13. ročníku Festivalu F. L. Věka
Filharmonie HK (foto Patrick Marek)

Cena festivalu

Součástí slavnostního úvodu bude udělení Ceny festivalu osobnosti, která významně přispěla k rozvoji kultury v regionu Podorlicka a osobním podílem výrazně pomohla k poznání a popularizaci významných hudebních skladatelů pocházejících z Dobrušky - Augustina Šenkýře a právě Radima Drejsla.

Cenu předají Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana, Miroslav Sixta, starosta Dobrušky a Ladislav Horčička, výkonný ředitel pořádajícího Spolku F. L. Věka.

Vstupenky

Vstupenky jsou k dispozici na www.hkpoint.cz. Lze je zakoupit také přímo v místě koncertu.

Partneři festivalu

Festival F. L. Věka 2023 se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Královéhradeckého kraje. Projekt, který získal trvalou záštitu Rady Královéhradeckého kraje na období 2022 - 2025, dlouhodobě významně podporuje také město Dobruška a mezinárodně úspěšná společnost Servisbal Obaly, jež letos slaví 30 let od svého založení. Partnerem 13. ročníku se stal dobrušský pivovar Rampušák.

Soubory ke stažení