Odvážnou plavbu na dřevěném člunu přes moře popisuje nový komiks

27. 6. 2024

Uplynul rok od úspěšného zakončení expedice Monoxylon IV, kterou ve středozemním moři vedl experimentální archeolog Radomír Tichý. Pokusná cesta přeplout Egejské moře z Turecka do Řecka přinesla řadu nových poznatků a přidala další potvrzení, že v období neolitu takto přeplout moře bylo možné. Průběh a také výsledky experimentu nyní představuje komiksová kniha Expedice Monoxylon IV: Příběh člunu jménem Král.

Odvážnou plavbu na dřevěném člunu přes moře popisuje nový komiks
Autoři komiksu Ondřej Štulc a Radomír Tichý.

Expedice Monoxylon IV. vyplula z ostrova Samos u pobřeží Turecka v červnu loňského roku a po 500 uplutých kilometrech úspěšně přistála u městečka Kilada na poloostrově Peloponés. Posádka, kromě nezbytného pádlování, po celou cestu prováděla velmi pečlivá měření pomocí systému GPS a zajímala se například o rychlost větru i plavidla.

„Díky tomu známe plavební vlastnosti repliky člunu z jezera Bracciano u Říma. Tedy jak se mění jeho rychlost s výškou vln, směrem vln a větru, počtem pádlařů a velikostí nákladu,“ uvedl velitel expedice Radomír Tichý z Univerzity Hradec Králové. Díky poslednímu experimentu nyní například víme, že rychlost člunu z vydlabaného kmenu nejvíce ovlivňují právě vítr a vlny, kdežto proudění vody nemá kvůli nízkému ponoru plavidla takový vliv.

Výsledky nyní zpracovává čtyřčlenný tým tvořený archeologem, geologem a dvěma informatiky. Publikace v odborných časopisech ještě chvíli potrvá, nicméně už nyní vychází popularizační komiksová kniha nazvaná Expedice Monoxylon IV: Příběh člunu jménem Král, která popisuje nejen průběh samotné výpravy a výkony odvážné posádky, ale zasazuje ji i do historického kontextu. Proto je část stránek modrá – ty popisují rok starý průběh expedice – a část stránek je podbarvená žlutě. Na nich se odehrává fiktivní příběh neolitických cestovatelů před devíti tisíci lety a popisuje jejich možnou motivaci pro platbu přes moře na dřevěném člunu.

Odvážnou plavbu na dřevěném člunu přes moře popisuje nový komiks

Místo obrázků fotogafie

Jedná se o komiks, který ale není kreslený. Tvoří jej fotografie pořízené během expedice, které grafik Ondřej Štulc doplnil o text a komiksové bubliny. Podle autora Radomíra Tichého má tato na komiks nezvyklá forma přiblížit autenticitu popisované cesty, že se skutečně stala. Ostatně, jak autorské duo s úsměvem přiznává, nejtěžší na vzniku knihy bylo najít rovnováhu mezi odbornou přesností a čtivostí a stravitelností i pro laického čtenáře.

Komiks bude k dostání v Archeoparku Všestary a také ve vybraných knihkupectvích. Poprvé si jej čtenáři budou moci pořídit během víkendu 13. a 14. července, kdy se v archeoparku uskuteční největší Dny živé archeologie z celého roku. Tematicky pokryjí celý pravěk od lovců mamutů až po dobu římskou. Všestarský areál tak bude plný ukázek dobových řemesel, vrtání kamenných seker, pálení keramiky, tavení železa, svůj tábor zde rozbijí římští legionáři a k vidění bude řada dalších zajímavostí.

Odvážnou plavbu na dřevěném člunu přes moře popisuje nový komiks
Krále Mochova čeká možná v budoucnu další plavba.

Expediční plavidlo poslední expedice je vyrobené z kmene přes 300 let starého dubu. Člun má délku 11,5 metru, široký je až 120 centimetrů. Před spuštěním na vodu vážil 2,7 tuny, po expedici 3,5 tuny, přičemž podle Tichého nezměnil ponor a uchoval si plavební vlastnosti. Předlohou plavidla je 8000 let staré neolitické plavidlo s plochým dnem objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.