Nové informace pro ubytovatele

20. 9. 2023

Zveřejňujeme nové a důležité informace pro ubytovatele uprchlíků z Ukrajiny.

Vážení ubytovatelé,chceme Vás opět informovat o současném problému u některých z Vás – poskytovatelů ubytování, ke kterému došlo při prvotním generování sestavy ubytovaných osob (exportu) za měsíc srpen 2023 dne 4. září 2023 a které bohužel přetrvávají i po selektivním přegenerování sestav dne 18. září 2023.

Královéhradecký kraj nemá jakékoliv pravomoci změnit zranitelnost u jednotlivých ubytovaných uprchlíků ve Vašem ubytovacím zařízení ani rozhodnout o poskytnutí peněžních prostředků v rozporu se stavem uvedeným v evidenci HUMPO.

Královéhradecký kraj není rovněž kompetentní zodpovídat dotazy s tím související, neboť nemá přístup ke spisovým materiálům – podkladům a žádostem jednotlivých válečných uprchlíků.

Bezplatné ubytování se poskytuje osobě s dočasnou ochranou do 150 dní od udělení dočasné ochrany (viz § 6b odst. 2 zákona č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů – dále jen „zákon č. 65/2022 Sb.“) a osobám, které jsou zranitelné a splňují podmínky pro přiznání humanitární dávky, i nad maximální dobu 150 dní (viz § 6b odst. 3 zákona č. 65/2022 Sb.).

Své dotazy, návrhy, komentáře, výtky a konkrétní stížnosti směřujte, na Ministerstvo vnitra ČR jako správce evidence HUMPO (viz ustanovení § 6d odst. 1 zákona č. 65/2022 Sb.) a na Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR jako garanta rozhodování o přiznání statutu zranitelné osoby (viz ustanovení § 6b odst. 1 zákona č. 66/2022 Sb.).

Královéhradecký kraj se po celou dobu vyplácení finančních prostředků smluvním poskytovatelům ubytování řídil a nadále bude řídit pouze podklady, které vyžaduje Ministerstvo financí ČR, což jsou měsíční vygenerované sestavy (tzv. export) z evidence HUMPO spravované Ministerstvem vnitra ČR. 

Nadále prosíme o Vaše sledování informací průběžně zveřejňovaných na webových portálech a informačních zdrojích:

Ministerstvo vnitra:

 Ministerstvo práce a sociálních věcí: Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty 
 

zveřejněno 8. 9. 2023:

Vážení ubytovatelé,

chceme Vás informovat o aktuální situaci, kdy srpnový export z databáze HUMPO provedený dne 4. září 2023 u některých ubytovaných osob, které měly v srpnu příznak zranitelné osoby, v hromadně vygenerované sestavě vykázal nulovou částku k proplacení paušální náhrady.

Dle informací ředitele odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstva vnitra ČR – generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (řeší problematiku databáze HUMPO na MV) se jedná o osoby, které nemají dosud schválenou žádost o humanitární dávku (HuD) nebo si o ni nepožádaly podle pravidel stanovených Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR.

Tato žádost se musí podat každý měsíc. Problém nastává u dětí, které splňují věkovou hranici do 18 let, ale rodiče nebo zákonní zástupci nepodali žádost o humanitární dávku, a tím pádem nezletilé osoby ztrácí statut zranitelné osoby, byť jsou mladší 18 let. Situace je obdobná ve všech krajích.

Kraj nemá žádné možnosti situaci jakkoliv změnit a ani k tomu není kompetentní. Přísluší mu dle zákona č. 65/2022 Sb., ve znění účinném od 1. července 2023, pouze uzavírat dohody o ubytování a dle evidence (tj. údajů z databáze HUMPO) pak proplácet paušální náhrady za ubytování a noc obvyklým způsobem, ve výši stanovené nařízením vlády. Pokud evidence vykazuje u osoby nulovou částku, nelze ji proplatit.

Jediným správním orgánem, který o „zranitelnosti“ či „nezranitelnosti“ konkrétního válečného uprchlíka z Ukrajiny rozhoduje, je ministerstvo práce a sociálních věcí a jím řízené úřady v území (tj. zejména pracoviště úřadů práce). Správcem evidence (tj. databáze HUMPO) je pak ministerstvo vnitra.

Vaše konkrétní dotazy a žádosti směřujte, prosím, na tyto úřady.

Kontakty jsou uvedené na jejich internetových stránkách.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem jsme obdrželi informaci od ústředních orgánů, že dojde k nové aktualizaci dat od Ministerstva práce a sociálních věcí, přegenerování sestav a změně statutu zranitelnosti u osob, které podaly žádost o humanitární dávku.

Upozorněte, prosím, opět všechny ubytované válečné uprchlíky, aby průběžně sledovali oficiální informace ministerstva vnitra (https://frs.gov.cz/docasna-ochrana/ a https://www.facebook.com/oampMV) a ministerstva práce a sociálních věcí (https://www.mpsv.cz/pomoc-ukrajine a řídili se jejich pokyny).