Kulturní pracovníci ve vzdělávání zvýší svou odbornost a načerpají inspiraci v zahraničí

8. 11. 2023

Desítky zaměstnanců z kulturně-vzdělávacích institucí z Královéhradeckého kraje vyjedou v nejbližším roce do zahraničí za praktickým vzděláváním a zvyšováním své kvalifikace. Zahraniční výjezdy budou hrazeny z grantu ve výši přes 130 tisíc eur (asi tři miliony korun) z programu Evropské unie Erasmus+.

Odborných zahraničních pobytů se letos a příští rok podle plánu zúčastní až 84 krajských muzejních a galerijních pracovníků, knihovníků, umělců či astronomů z osmi krajských příspěvkových organizací v oblasti kultury. V některých případech mohou být naopak přizváni zahraniční experti do České republiky. Projekt zastřešuje odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Královéhradeckého kraje.

„Účast odborníků na vzdělávání dospělých v oblasti kultury v rámci programu Erasmus+ bezesporu ještě zvýší už tak vysokou úroveň našich kulturních, výzkumných i vzdělávacích institucí a povede k dalšímu rozšíření a zatraktivnění palety vzdělávacích akcí nabízených veřejnosti. Jsem ráda, že se našemu kraji podařilo evropské finance na zvyšování jejich odborných znalostí a rozšiřování spektra zkušeností získat. Organizace budou čerpat zkušenosti, jak ve svých edukačních programech zaujmout i digitální generaci svou nápaditostí, neotřelostí, propojováním informací do širších kontextů, zapojováním interaktivních momentů či tvorbou inovativních produktů. Vyzkouší si práci svých zahraničních kolegů na jejich pracovištích a vzájemně si předají zkušenosti. Také se zúčastní specializovaných kurzů či školicích pobytů. Pro pracovníky v těchto, kreativních oborech bude jistě cenná také inspirace, kterou v tvůrčím prostředí svých obdobně nadšených zahraničních kolegů načerpají,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Kulturní pracovníci ve vzdělávání zvýší svou odbornost a načerpají inspiraci v zahraničí
Regionální muzeum a galerie v Jičíně

Hlavními tématy, které projekt řeší, jsou podpora využívání digitálních technologií, inovace a kreativita a regionální i mezinárodní spolupráce ve vzdělávání v oblasti kultury. Klade zároveň důraz na udržitelnost – například nejméně 40 % aktivit bude využívat ekologické způsoby dopravy, podporu inkluze, kde vizí projektu je inspirativní kulturní nabídka pro každou věkovou skupinu, ve velkých městech, stejně jako v malých obcích, participaci a posilování evropské identity.

Podporu z grantu obdrží v prvním období projektu Regionální muzeum a galerie v Jičíně následovaná Centrem uměleckých aktivit a Galerií moderního umění v Hradci Králové. Z uměleckých galerií se zapojí také Galerie výtvarného umění v Náchodě a z muzejních organizací Muzeum Náchodska a Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Zvyšovat svou odbornost a získávat zkušenosti budou také knihovníci ze Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové a vzdělávací pracovníci a vědečtí popularizátoři z Hvězdárny v Úpici. Jednotlivé aktivity bude koordinovat kraj.

První období projektu by mělo trvat do srpna 2024 s možným prodloužením až do května 2025. Královéhradecký kraj spolu s kulturními organizacemi má přidělenou akreditaci do konce roku 2027 a aktivity tedy mohou dále probíhat až do tohoto roku.

Erasmus+ je rozsáhlý program Evropské unie na podporu vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu v Evropě. Jeho významnou součástí je právě rozšiřování a prohlubování vzdělávání dospělých.