Krajský dar pomáhá dopravním policistům v regionu

31. 8. 2023

Policistkám a policistům v Královéhradeckém kraji začalo v uplynulých dnech naplno sloužit sedm měřících stanic pracujících na bázi GPS, které jim výrazně usnadní a pomohou přesněji zadokumentovat místa dopravních nehod. Přístroji disponují dopravní policisté na jednotlivých územních odborech, ale také kolegové na dálničním oddělení Pravy.

Krajský dar pomáhá dopravním policistům v regionu

Přístroj je skladný, jeho zprovoznění není nikterak náročné a může ho obsluhovat jeden policista. Přidanou hodnotou měřící stanice je i fakt, že je velice odolná a dokáže pracovat i ve velmi náročných klimatických podmínkách, s nimiž si musejí policisté zejména s ohledem na roční období rovněž poradit.

Nové zařízení najde uplatnění při práci policistů dvacet čtyři hodin denně sedm dní v týdnu. Výhodou je automatizované zpracování události, čímž odpadne část administrativní zátěže. Data, která obsahují i údaj o výškové poloze, systém odesílá do tabletu, kde s ním mohou pohodlně vyšetřovatelé dále kdykoliv pracovat a posloužit jako cenný podklad mohou například i znalcům v trestním řízení.

„Své uplatnění může přístroj v praxi najít i v oblasti ohledání míst trestné činnosti po linii služby kriminální policie a vyšetřování. Stěžejním benefitem měřících stanic je kromě přesnosti také zrychlení zaměření, které má vliv na čas potřebný k zadokumentování dopravní nehody přímo na místě, díky čemuž se zkrátí dopravní omezení v místě dopravní nehody zhruba o polovinu doby. Finanční dotace z Královéhradeckého kraje poskytnutá na nákup přístrojů bude mít tím pádem v konečném důsledku pozitivní vliv i na plynulost dopravy,“ řekl plukovník Petr Sehnoutka, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje a upřesňuje, že za první týdny provozu jsme za použití nového zařízení zadokumentovali zhruba 40 dopravních nehod.

Krajský dar pomáhá dopravním policistům v regionu
Nový přístroj představil zástupcům médií ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Sehnoutka a hejtman Martin Červíček.

„Z vlastní zkušenosti, kdy jsem působil u dopravní policie, vím, co obnáší dokumentace dopravní nehody a jaké komplikace mohou nastat při následném zpětném vyšetřování. Jsem proto velmi rád, že jsme mohli naše krajské policisty podpořit v nákupu zařízení, které jednak zefektivní jejich práci, ale také zajistí perfektní podklady pro vyšetřovatele, soudní znalce apod. Bonusem této nové policejní výbavy je i zrychlení celého procesu dokumentace, což jistě ocení všichni řidiči, pro které to bude znamenat kratší dobu při čekání na zprůjezdnění silnice po dopravní nehodě,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Pořizovací náklady na jeden přístroj činí 118 tisíc korun, a to včetně daně z přidané hodnoty. Srovnatelné přístroje slouží policistům i ve středních Čechách.

V roce 2022 policisté na území Královéhradeckého kraje, s přibližnou délkou silniční sítě 3 783 km, evidovali 4931 dopravních nehod, kde byl nejčastější příčinou nesprávný způsob jízdy.

Fotogalerie