Kraj rekordně investuje do zdravotnictví i dalších důležitých služeb, říká první náměstek Pavel Bulíček

10. 6. 2024

Do gesce prvního náměstka hejtmana Pavla Bulíčka patří kromě investic také inovace a informační technologie. V rozhovoru jsme se proto zeptali mimo jiné na to, jaké jsou klíčové projekty kraje a jaké úspěchy slaví v oblasti IT.

Kraj rekordně investuje do zdravotnictví i dalších důležitých služeb, říká první náměstek Pavel Bulíček
Co všechno si můžeme představit, když se řeknou krajské investice?

Mnoho občanů si možná neuvědomuje, že některou ze služeb kraje využívá každý den. Kraj má kromě silnic nižších tříd na starosti například střední školy nebo okresní nemocnice. A do nich se logicky musí investovat. Mým úkolem je, aby každý projekt od první skici až po kolaudaci proběhl bez výraznějších problémů. Zároveň pracujeme na tom, aby starší budovy byly energeticky co nejúspornější.

Kdybyste si měl vybrat jednu úspěšnou investici z posledních čtyř let, která by to byla?

Modernizaci rychnovské nemocnice, která zajišťuje péči pro 80 tisíc občanů. Právě zde vzniká nový pětipodlažní pavilon s urgentním příjmem a ambulantní péči. Hotovo bude v roce 2025. Bude to skutečně výrazný skok dopředu pro pacienty i zdravotníky.

Výraznou modernizací ovšem projdou i ostatní krajské nemoc nice. Je to tak?

Například v trutnovské nemocnici chystáme nový pavilon urgentního příjmu, kde bude soustředěna péče o všechny akutní pacienty. Dále zde vyroste nový parkovací dům a už stavíme nové prostory pro rehabilitace, hematologii a transfuzní stanici.

V Jičíně dokončujeme novou budovu pro onkologii a také chystáme pavilon psychiatrie, ve kterém budou i parkovací místa pro celou nemocnici.

Čtenáře určitě zajímá další etapa modernizace nemocnice v Náchodě. Jak je na tom?

Předpokládáme, že letos na podzim by měla být vyhlášena soutěž na zhotovitele, poté bychom měli začít se stavbou. Díky druhé etapě se celá nemocnice přestěhuje do takzvaného dolního areálu, což bude podstatné ulehčení pro pacienty i zdravotníky. Dělníci nicméně v Náchodě pracují už nyní. I zde vzniká nový urgentní příjem. Podobně jako v Trutnově je to kvůli tomu, aby péče pro pacienty v těžkých stavech byla co nejrychlejší. A pokud vy sami přijdete do nemocnice třeba s bolestí břicha, nebudete muset přemýšlet, jestli máte jít na pohotovost, na chirurgii nebo na internu.

S nemocnicemi úzce souvisí i krajská záchranka. Chystají se nějaké změny tam?

Mám velkou radost, že se nám podařilo otevřít novou výjezdovou stanice v Temném Dole, která výrazně zkrátila dojezdové vzdálenosti do středisek v Krkonoších. A aktuálně pracujeme na nových záchrankách v Jaroměři, Jičíně a Náchodě. Plánujeme i nove integrované pracoviště pro záchranku a hasiče v Hořicích. Posuňme se do oblasti sociálních služeb.

Odborníci mluví o jejich transformaci. Co to znamená?

Jde o postupnou proměnu velkých ústavů na menší komunitní služby. Snažíme, aby se klienti v sociálních zařízeních cítili jako doma. Proto v sociálních službách vznikají byty, které se podobají těm úplně běžným. Jsou ovšem vybavené vším potřebným pro péči o klienty. Významné investice jdou i do navýšení kapacit a taky oprav domovů pro seniory. Příkladem může být Borohrádek, kde máme unikátní podlahu s čidly, které upozorní ošetřovatele, když senior upadne.

Nesmíme zapomínat ani na školství. Jaké významné projekty probíhají na krajských školách?

Největší akcí je nová sportovní hala na gymnáziu v Nové Pace, která nahradí více než sto let starou nevyhovující tělocvičnu. Rovněž jsme opravili učebny na gymnáziu v Novém Bydžově nebo dílny v Mladých Bukách, které využívá trutnovská průmyslovka. A chystáme další potřebné investice. Například brzy začne rekonstrukce stájí na zemědělské škole v Kostelci nad Orlicí. Stavebníci promění i „zemědělku“ v Hořicích.

Poslední otázky míří do oblasti IT. Jedním z úspěchů je spuštění datového portálu, za který kraj už dostal řadu cen i v zahraničí, například v Barceloně nebo Maastrichtu. O našem kraji je tak slyšet i ve světě. Co všechno portál umí?

Na jednom místě v přehledných grafech a mapách soustřeďujeme relevantní data o pracovním trhu, zdravotnictví či dopravě, a to ze zdrojů samotného úřadu i dalších institucí. Portál slouží například podnikatelům při tvorbě analýz trhu. Využívají ho i studenti jako dobrý zdroj pro seminární a další práce.

Zajímavé jsou také studentské IT soutěže, takzvané hackathony. Jak taková akce probíhá?

Studentské týmy mají za úkol naprogramovat webové aplikace využívající otevřená data kraje. Výsledkem jsou návrhy konkrétních aplikací. Mezi vítězné aplikace patří například ta, která pomocí umělé inteligence pomáhá uživatelům v orientaci v sadách otevřených dat. Těch kraj zveřejňuje přes 90. Týkají se dopravy, životního prostředí, školství i dalších oblastí. Data z těchto sad může volně využít kdokoliv.