Kraj ocenil společnosti, které pečují o zaměstnance starší 55 let a zohledňují jejich potřeby

21. 10. 2024

Soutěž Buďte inspirací oceňuje nejen inovativní a inspirativní zaměstnavatele, ale také ty, kteří věnují pozornost věkové struktuře svých zaměstnanců, umí s ní pracovat, dávají příležitost osobám ve vyšším věku nebo mají nastaven systém postupného odchodu do důchodu. Cenu Společnost přátelská k zaměstnávání osob 55+ si letos odnesl Život bez bariér, hodinářská firma Elton a gumárenská společnost Datwyler Sealing Technologies CZ.

Kraj ocenil společnosti, které pečují o zaměstnance starší 55 let a zohledňují jejich potřeby
Ocenění zaměstnavatelé v roce 2024.

Přínos soutěže je v propagaci příkladů dobré praxe a zviditelnění společností, které dokáží pracovat s metodami udržování a podporou pracovních schopností starší generace. Kraj vyhlašuje soutěž už potřetí a letos se přihlásilo 25 zaměstnavatelů z celého regionu. Přihlášené společnosti hodnotí odborná porota ve třech kategoriích. Z každé vzešel jeden vítěz:

Malá společnost do 49 zaměstnanců – Život bez bariér

Spolek pomáhá již od roku 2004 zdravotně postiženým a seniorům odhalit jejich potenciál a znovu se začlenit do společnosti. Tato snaha vychází z individuálních možností, představ a přání jednotlivých klientů. Managment společnosti se vzdělává v oblasti práce se zaměstnanci 55+, společnost umožňuje přechod na jiné pracovní pozice, které jsou pro zaměstnance vhodnější, a také umožňuje různé flexibilní formy zaměstnání.

Střední společnost 50–249 zaměstnanců – ELTON hodinářská

Ve společnosti působí 19 % zaměstnanců ve věku nad 55 let. Společnost také nabízí přechod na jinou pracovní pozici odpovídající věku zaměstnance nebo uvolňujete pracovníky s ohledem na zajištění péče o osobu blízkou. Společnost realizuje pravidelné roční pohovory, na jejichž základě vyhodnocuje situaci jednotlivých zaměstnanců. Při takovém pohovoru se například zaměstnankyně zmínila, že by si ráda snížila pracovní úvazek, společnost jí to umožnila. Po zavedení změny je situace po určité době vyhodnocena jak ze strany zaměstnavatele, tak zaměstnance.

Velká společnost nad 250 zaměstnanců – Datwyler Sealing Technologies CZ

Datwyler působí v Novém Bydžově a zaměstnává 534 osob, přičemž 15 % je ve věku 55 +. Společnost dlouhodobě pracuje s principy Age managmentu. Informace od zaměstnanců získává prostřednictvím pravidelných pohovorů či z průzkumů spokojenosti. Zaměstnanci ve vyšším věku mají možnost přejít na jinou pracovní pozici, která odpovídá jejich možnostem, mohou využít zkrácené úvazky nebo pružnou pracovní dobu. Zaměstnanci mohou v případě potřeby také pečovat o osobu blízkou.

Fotogalerii z udílení ocenění si můžete prohlédnout zde.

Soutěž vyhlašuje Královéhradecký kraj a Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje. Záštitu nad ním převzal královéhradecký hejtman Martin Červíček a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.