Kraj již počtrnácté udělil Ceny sociálních služeb

4. 10. 2024

Královéhradecký kraj ocenil činnost dobrovolníků a pracovníků v sociální oblasti, inovativní projekty, obce i osobnosti veřejného života, které přispěly mimořádným počinem nebo dlouhodobou systematickou prací k rozvoji, kvalitě a dostupnosti sociálních služeb v regionu. Komise udělila 12 cen v šesti kategoriích. Slavnostní udílení Ceny sociálních služeb Královéhradeckého kraje se uskutečnilo ve Filharmonii Hradec Králové.

„Poskytovaná pomoc v sociálních službách je široká a my si velice vážíme všech pracovníků a dobrovolníků, kteří v této oblasti pracují, ale i obcí, které sociální služby zřizují, nebo se na jejich provozu podílejí. Respekt a úcta patří všem, bez obětavých a ochotných lidí by nikdy nebyla pomoc v takovém rozsahu možná. Obětují svému povolání čas i energii, vymýšlí nové projekty, jsou schopni zabezpečit provoz všech zařízení. Chceme jejich důležitost zviditelnit, a hlavně jim všem velmi poděkovat,“ říká náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Královéhradecký kraj Cenu sociálních služeb letos uděluje již počtrnácté. Adepty na ocenění mohla nominovat odborná a široká veřejnost, místní samosprávy, členové komisí a výboru rady a Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, sociální odbory a další. Odborná komise v letošním ročníku vybrala 12 nominovaných v šesti kategoriích.

Kategorie Dobrovolnictví: V této kategorii kraj ocenil osoby zasazující se o oblast dobrovolnictví jako koordinátoři, samotní dobrovolníci či organizace, které dobrovolníky přijímají, organizují a vedou. Ocenění si převzali:

Hana Jakubcová, dobrovolnice v Domově pro seniory Vrchlabí,

Ondřej Mundl, za sousedskou pomoc v obci Dolany,

Adolf Král, dobrovolník v poskytování zdravotní pomoci osobám bez přístřeší v terénu v rámci studentského spolku sdružující budoucí zdravotníky Medici na ulici, z. s.

Kategorie Obec podporující sociální oblast: Zde komise oceňuje obec, která se zasazuje o rozvoj sociálních služeb ve svém území, ať už se jedná o inovativní přístupy, významné investice.

• Cenu získalo Město Jičín, které se významně podílí na rozvoji a financování sociálních služeb na svém území.

Kategorie Inovace v sociální oblasti: Nominovány v této kategorii byly sociální služby ve všech typech zařízení, neziskové organizace, rodinná a mateřská centra, která využívají a přemýšlí o inovativních přístupech, asistivních technologiích, transformačních mechanismech. Komise udělila dvě ocenění:

Oblastní charitě Červený Kostelec, středisko Domov sv. Josefa za zavádění asistivních technologii pro zvyšování soběstačnosti u osob s roztroušenou sklerózou,

Centru komplexní odborné podpory pro klienty se sluchovým postižením Rané péči/ Speciálně pedagogické centrum/ Centrum metodické podpory, za komplexní podporu osob se sluchovým postižením propojující pedagogickou a sociální oblast při VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Štefánikova.

Kategorie Dlouhodobý přínos v sociální oblasti: Zde byly nominovány sociální služby ve všech typech zařízení, neziskové organizace, rodinná centra, která v kraji poskytují péči osobám v nepříznivé životní situaci. Komise v této kategorii udělila dvě ocenění:

Raná péče Sluníčko z Oblastní charity Hradec Králové za podporu rodinám dětí se zdravotním postižením,

Sdružení Neratov, z. s., za komplexní podporu samostatnosti osob se zdravotním postižením medailonek.

Kategorie Osobnost v sociální oblast: Ocenění si převzaly tři osobnosti, které se zasadily o dobré jméno sociálních služeb a o pomoc a podporu osobám v nepříznivých sociálních situacích.

Olga Horáková, vedoucí Denního stacionáře Lávka ve Sdružení Neratov, z. s.,

Ludmila Němcová, vedoucí oddělení sociální péče Fakultní nemocnice Hradec Králové,

Karel Vacek, ředitel Domovů na Orlici, příspěvkové organizace Královéhradeckého kraje.

Kategorie Osobnost veřejného života: Zde byli nominováni ti, kteří svými činy prosazují a podporují sociální oblast. Ocenění převzal:

Petr Hamáček, místostarosta města Jičín za významnou podporu investic do sociálních služeb.

Kraj již počtrnácté udělil Ceny sociálních služeb

Kraj již počtrnácté udělil Ceny sociálních služeb

Kraj již počtrnácté udělil Ceny sociálních služeb