Deset krajských organizací jde do finále s vlastní fotovoltaikou

1. 10. 2024

Deset krajských sociálních, vzdělávacích a kulturních organizací si bude od příštího roku vyrábět prostřednictvím vlastních fotovoltaických elektráren elektrickou energii na svůj provoz. Rada kraje na začátku roku vybrala vítězného dodavatele. Cílem je zlevnění elektřiny, stabilizace nákladů, vyšší energetická nezávislost těchto organizací a snížení zátěže životního prostředí. Tento projekt je financován Evropskou unií z Operačního programu Životní prostředí.

„Rozhodli jsme se pro metodu Design & Build, kdy jsme od soutěžících v tendru požadovali minimální instalované výkony, a to i kvůli podaným žádostem o dotaci, ale přesné technické řešení záviselo na jejich možnostech a invenci. Následně jsme vybrali nejlevnější průkaznou nabídku. V průběhu realizace přichází v úvahu také posílení únosnosti střešních konstrukcí, pokud to bude efektivní,“ vysvětlil investiční náměstek Pavel Bulíček.

Krajští radní vybrali na základě posouzení hospodárnosti vítěze, společnost etagere sansfil, s nabídkovou cenou necelých 13 milionů korun bez DPH.

Solární panely na střechách budov i další zařízení na výrobu či ukládání energie budou využívat pro své potřeby i pro sdílení přetoků do sítě tyto krajské organizace:

• Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola v Rychnově nad Kněžnou (FVE o výkonu 81,9 kWp a kapacitě baterie 31,92 kWh)

• Domov Dědina v Opočně (FVE o výkonu 81,9 kWp a kapacitě baterie 43,2 kWh)

• Střední škola služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové (FVE o výkonu 43,2 kWp a kapacitě baterie 34,2 kWh)

• Domov důchodců Černožice (FVE o výkonu 39,6 kWp)

• Domov na Stříbrném vrchu v Rokytnici v Orlických horách (FVE o výkonu 38,7 kWp)

• Střední průmyslová škola Otty Wichterleho v Hronově (FVE o výkonu 37,8 kWp a kapacitě baterie 27,9 kWh)

• Domovy na Třešňovce v České Skalici (FVE o výkonu 33,3 kWp)

• Regionální muzeum a galerie v Jičíně - pobočka v Robousích (FVE o výkonu 30,6 kWp)

• Domov pro seniory Vrchlabí (FVE o výkonu 26,1 kWp)

• Domov pro seniory Pilníkov (FVE o výkonu 5,85 kWp)

Zakázka zahrnuje zpracování projektové (přípravné) dokumentace včetně zajištění stanovisek všech dotčených subjektů, zajištění potřebných stavebních povolení, samotné dodávky a montáže fotovoltaických systémů a mnohaleté záruky. Součástí zakázky je také zaškolení odpovědných pracovníků. Ve čtyřech případech kromě fotovoltaických panelů firma dodá i bateriové úložiště.

Do konce roku 2024 budou namontovány všechny panely a se zprovozněním se počítá nejdéle do prvního čtvrtletí roku 2025.

Instalace fotovoltaických elektráren na vybraných střechách krajských budov se nabízí jako vhodná alternativa k tržnímu odběru energií, jejichž reálné ceny v posledních letech nejen v České republice rostly, respektive nevyzpytatelně kolísaly. Proto již v uplynulých letech proběhlo posuzování vhodnosti střech budov v krajském vlastnictví k instalaci fotovoltaiky.

Rada kraje již v květnu 2022 rozhodla o přípravě pilotních záměrů jejich instalace. Kraj a jeho organizace následně podaly celkem 21 dotačních žádostí na instalaci fotovoltaických panelů na svých budovách včetně výše uvedených. Investiční náklady na všechny projekty by měly dosáhnout celkem 91,45 milionů korun. Realizací projektu dojde ke zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie v budovách veřejného sektoru. Dotační management zajišťuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI), oddělení projektového řízení.

Sdílení elektrické energie

Královéhradecký kraj v souvislosti s výstavbou fotovoltaiky plánuje zavést systém sdílení vyrobené elektrické energie mezi jednotlivými krajskými organizacemi. Tento inovativní přístup umožní efektivně využívat přebytky energie z fotovoltaických elektráren umístěných na různých objektech kraje, čímž se sníží závislost na externích dodavatelích elektřiny a optimalizuje se energetická bilance napříč regionem.

Organizace, jako jsou například školy, ústavy sociální péče a další veřejné instituce, budou mít díky této iniciativě možnost využívat lokálně vyrobenou čistou energii, což přinese významné úspory a podpoří udržitelnost regionu.

„Primárně bude energie spotřebována v místě, kde bude vyrobena. Pokud jí bude více, než právě zvládne konkrétní objekt spotřebovat, bude podle stanoveného alokačního klíče nasdílena jinému krajskému subjektu a pokud ani ten ji nespotřebuje, bude prodána obchodníkovi,“ upřesňuje mechanismus sdílení Lenka Bacovská, vedoucí oddělení projektového řízení CIRI, která s krajem na nastartování sdílení čisté energie mezi organizacemi kraje intenzivně spolupracuje. Prodej obchodníkovi bude probíhat na základě smlouvy o výkupu elektrické energie, kterou každý výrobce napojený na distribuční síť musí mít uzavřenou, jinak se vystavuje sankčním postihům.

Deset krajských organizací jde do finále s vlastní fotovoltaikou
Financováno EU