Ceny Knihovna roku Královéhradeckého kraje 2024 putují do Černilova, Kvasin a Úlibic

18. 10. 2024

Ve třetím ročníku soutěže Knihovna roku Královéhradeckého kraje zvítězila Místní knihovna v Černilově. Druhou příčku obsadila Knihovna Kvasiny a bronz získala Lidová knihovna Úlibice.

Knihovnice a knihovníci společně se zástupci příslušných obcí si převzali ceny na slavnostním setkání ve Studijní a vědecké knihovně Hradec Králové, na kterém je za zřizovatele této knihovny, kterým je Královéhradecký kraj, přivítala náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Cenu uděluje Rada Královéhradeckého kraje a organizuje ji právě Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové ve spolupráci se Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR Východní Čechy.

Místní knihovna v Černilově zároveň získala nominaci do celostátní soutěže Knihovna roku a účastní se slavnostního vyhlášení v Zrcadlové kapli Klementina.

Cenu Knihovnice / knihovník Královéhradeckého kraje roku 2024, která se uděluje za dlouholetou záslužnou činnost v oboru, si převzaly následující knihovnice z veřejných a obecních knihoven: emeritní ředitelka Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Eva Svobodová, Petra Landsmannová z Knihovny města Hradce Králové, Jana Žárská z Místní knihovny v Černilově, Jana Benešová z Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně, Věra Plachtová z Knihovny města Police nad Metují, Marie Mešková z Městské knihovny v Broumově, Dana Hrubá z Místní knihovny České Meziříčí, Jana Matějčková z Obecní knihovny Dubenec, Daniela Valentová z Lidové knihovny Úhlejov a Ludmila Frödová z Obecní knihovny Martínkovice.

Tento titul uděluje Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové a Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Východní Čechy pod záštitou hejtmana kraje.

Ocenění pro mladé knihovnice a knihovníky si pak převzali Jaroslav Beran z Knihovny města Hradce Králové, Michaela Skrbková z Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně a Monika Halchynska ze Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové.

Součástí bohatého pozdně odpoledního programu byl rovněž zpěv v podání nadaných žákyň ZUŠ Habrmanova. Akci uzavřelo svými zábavnými improvizačními výstupy improvizační divadlo Paleťáci.

Fotogalerie