Domů Aktuality Žáci Ze Štefánikovy Byli Ve Stuttgartu Stříbrní

Žáci ze Štefánikovy byli ve Stuttgartu stříbrní

15. 03. 2016

Žáci i jejich učitelé ze SŠ, ZŠ a MŠ Hradec Králové, Štefánikova 549 si z mezinárodní kuchařské soutěže ve Stuttgartu přivezli hned několik stříbrných medailí. Klání, které se koná v rámci veletrhu INTERGASTRA, se přitom zúčastnili poprvé.

Žáci ze Štefánikovi byli ve Stuttgartu stříbrní
Pod odborným vedením učitele odborného výcviku Lukáše Ende reprezentovaližáci Adam Džbánek a Jiří Svoboda ze 3. ročníku učebního oboru Kuchař spolu s učitelkou odborných předmětů Monikou Ende úspěšně naši školu na této kulinářské soutěži. Získali cenné umístění v podobě čtyř stříbrných medailí ve čtyřech různých kategoriích. Jednalo se o přípravu slavnostní mísy, tří druhů předkrmů pro jednu osobu a pětichodové menu. Hodnotící komise byla složena z předních světových odborníků z Finska, Švédska, Rakouska, Švýcarska a Francie. Porota žákům vyjádřila uznání a předala jim cenné rady, jak připravit dobré menu. Už nyní se připravují na podzimní olympiádu kuchařů, která se uskuteční v měsíci říjnu v Erfurtu.

Soutěžní pokrmy:

V kategorii Kuchař junior (pětichodové menu) - Adam Džbánek

Krabí paštika s lososem a hráškem s omáčkou z papriky

Dýňová polévka s glazovanými hrozny a kokosovým mlékem

Dušená křepelčí stehýnka na červeném víně, mrkvové pyré, restovaná zeleninka

Pečené kachní prso do růžova podávané na hráškové kaši a bramborovým fondantem

Cheesecake s višňovým coulis

Kategorie Kuchař junior (slavnostní mísa) - Jiří Svoboda

Roláda z kambaly plněná mušlemi a paprikovou kůží

Marinovaný losos v paprikovém želé

Bylinkový aspik s uzeným lososem a plněnou sépií

Plněný řapíkatý celer na pumpernickelu

Houbová tlačenka s koprem, mix trhaných salátů

Kuchař senior - Monika Ende

Kuchař senior - Lukáš Ende

Oba získali ve své kategorii také stříbrné medaile.

Text a foto: SŠ, ZŠ a MŠ Hradeck Králové, Štefánikova 549

Fotogalerie

Autor

Michal Friček