Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Dohoda CETA: Valonsko si musí stát pevně za svým

Dohoda CETA: Valonsko si musí stát pevně za svým

Dohoda CETA: Valonsko si musí stát pevně za svým

Publikováno: 21.10.2016 , Autor: Patrick Zamlar

Valonský parlament odmítl dohodu CETA mezi Evropskou unií a Kanadou a jelikož pro schválení smlouvy je vyžadován podpis všech členských států (pro blokaci stačí neschválení Valonským parlamentem), je její ratifikace v ohrožení. V následujícím dopise pak Sdružení evropských občanů (La Maison du Peuple d’Europe), což je nezisková organizace založená v roce 2013 v Bruselu, která si dává za cíl vytvořit progresivní a demokratickou evropskou identitu, děkuje ministrovi a ministerskému předsedovi Valonska za odmítnutí CETA a vyzívá další občany a politiky po celé Evropě, ať se k jejímu odmítnutí také přidají.

Pane ministře, ministerský předsedo Valonska,

parlament Valonsko-Bruselské federace a Valonska potvrdil odmítnutí dohody mezi Kanadou a Evropskou unií, CETA.

Jsme na to hrdí!

Naléháme na Vás, abyste následoval cestu započatou valonským parlamentem a parlamentem federace Valonsko-Bruselské. Přestože Kanada je demokratický stát s dobrými standardy demokracie a ochranou občanů, přijetí CETA a její prozatímní uplatňování by bylo sebevražedné.

Rovněž tímto dopisem naléháme na členy sdružení občanské společnosti ve Flandrech, v Bruselu a všude jinde v Evropě, aby ukázali, řekli nahlas a jasně, jak šťastní a hrdí by byli, kdyby jejich parlamenty dělaly to samé, respektovaly hlas bezpočtu občanů a občanské společnosti, kteří smlouvu přezkoumali a došli k závěru, že je škodlivá a svým charakterem velmi zhoubná a sebevražedná pro naši ekonomiku, pro naše veřejné služby, pro naše životní prostředí a sociální normy a ochranu spotřebitele, ale také pro demokracii v našich státech.

Sebevražedná pro naši ekonomiku: každá dohoda o volném obchodu se zavazovala dodržovat své sliby, zkušenosti však ukazují opak. Ve skutečnosti tyto smlouvy posilují sociální nerovnost, rozkládají území, zvyšují nezaměstnanost a nejistotu, ničí rolnické zemědělství a jsou zhoubné pro všechny z nás. Nedávná studie vedená TUFTS Univerzitou ukazuje, že lidé v Evropě by mohli ztratit hodně pracovních míst.

Sebevražedná pro naše veřejné služby: ve skutečnosti se jedná o liberalizovanou dohodu, širokou a hlubokou dohodu, díky které bude nutné podřídit veřejné služby logice trhu a zbavuje naše vlády a komunity jejich schopnosti pracovat na sociální a územní soudržnosti.

Sebevražedná pro sociální, environmentální a hygienické normy, protože plánovaný mechanismus regulační spolupráce povede spoustu závodů ke dnu a princip obezřetnosti v této dohodě absolutně není zaručen. Uklidňující prohlášení Komise a některých vlád bohužel nic nemění. Dokonce i interpretační prohlášení, které na poslední chvíli navrhla Komise a Kanada, nemá žádnou právní hodnotu a praktický význam.

Tento druh smlouvy způsobuje podkopávání a smrt demokracii tím, že odebírá schopnost "dělání zákonů" z regionálních a národních parlamentů a Evropského parlamentu. Situace je extrémně vážná: "nový" arbitrážní mechanismus, který Komise tvrdí, že představuje zásadní reformu, je jen přestrojená arbitráž s již všudypřítomnými devastujícími účinky. Řekli jsme znovu a znovu: tyto smlouvy nejsou projekty "volného obchodu" s Kanadou a USA, tyto dohody jsou zde proto, aby nadnárodním společnostem daly široký přístup k rozhodnutím parlamentů, a touto cestou oligarchie a mezinárodní monopoly mohou podpořit soukromé typy vládnutí, místo demokraticky zvolených vlád.

Ze všech těchto důvodů by bylo nepochopitelné přijmout prozatímní použití smlouvy. Bez ohledu na to, jakou rétorikou se nás politici snaží přesvědčit, uplatňování široce kontroverzního textu před parlamentní debatou jak na evropské, tak na národní úrovni, ale také kvůli obavám, které tento text vytváří o dopadech na národní pravomoci, je nepřijatelné a nemůže být přijímáno demokraticky uvažujícími politiky.

Valonský parlament hájí odvážný postoj. Odmítá prodání demokracie: to je postoj, po kterém volá celá část občanské společnosti po Evropě. Přijměte, prosím, pane ministerský předsedo, vyjádření našeho respektu k postoji, který tak vášnivě bráníte a který Vám v očích evropských občanů získává úctu.

Pane ministře, ministerský předsedo Valonska, Valonsko musí stát pevně. V případě, že Evropská komise pokračuje ve své ultraliberální politice úsporných opatření proti názoru občanů, ostatní evropské země opustí Evropskou unii.

Doufáme však, že ostatní země budou následovat Vaši cestu.

Kromě sobeckých zájmů členských států Evropské unie, další skuteční hrobníci demokratické a sociální evropské integrace jsou soukromé zájmy nadnárodních společností a bank, které jsou podporovány politiky, kteří poslouchají jejich rozkazy.

Výše uvedený text nereprezentuje názory jak Královéhradeckého a Jihočeského kraje, tak ani jeho zaměstnanců. Jedná se pouze o ukázku názoru konkrétní neziskové organizace.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.