Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaGastrospecialityRecepty

Recepty z kuchyně Hradecka

Hradecké koláčky, Postní královéhradecký kucmoch, Cukrovinky z mišpulí, Toč z Máslojed, Pravý Pumprnikl k čaji

Recept z kuchyně Hradecka

Hradecké koláčky

Sváteční koláčky s různými náplněmi

60 dkg hladké mouky, 1 máslo, 1 kostka kvasnic, 1/8 ALFA, 4 lžíce oleje, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 14 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, rum na obalování, 1 lžíce cukru

Náplň: maková s hřebíčkem, badyánem a skořicí, švestková, broskvová, jablková, meruňková a ořechová /35 dkg namletých ořechů, 2 nastrouhaná jablka, skořice a badyán/

Mouku rozdělíme na polovinu a z jedné poloviny a z tuku vypracujeme těsto. Druhou polovinu mouky použijeme na kvásek /4 lžíce mléka ohřejeme, lžíci cukru, kvasnice/ a spolu s 10 lžícemi mléka zpracujeme na druhé těsto. Pak obě těsta spojíme, vypracujeme a vytváříme bochánky, v kterých sklenkou uděláme důlek pro náplň. Nakonec posypeme posypátkou /moučkový cukr, hladká mouka, máslo, vanilkový cukr, citrónová a pomerančová kůra/.

Po upečení spodek koláčků namáčíme za horka v rumu a obalujeme v cukru.

Postní královéhradecký kucmoch

Postní královéhradecký kucmoch

Lidové postní bezmasé jídlo

1 kg brambor, hrubá mouka, máslo na pomaštění, cukr a mák nebo prachovka na posypání

Uvaříme hrnec osolených oloupaných brambor, 2/3 vody scedíme. Vařečkou uděláme díry, vše posypeme vrstvou hrubé mouky a znovu prošťoucháme. Zakrytý hrnec odstavíme na 10 minut. Pak vše promícháme a lžící namáčenou do másla tvoříme hrudky na talíř, poléváme máslem a sypeme mákem s cukrem nebo prachovkou, což jsou sušené mleté hrušky.

Cukrovinky z mišpulí

Sladkosti z méně známých, ale oblíbených žlutohnědých plodů, které se sklízejí až po prvním mrazíku a jsou velmi sladké a vhodné do marmelády nebo šťávy

350 g mišpulového protlaku /mišpule i kdoule sklízet po prvním mrazíku/

Umyté mišpule uvaříme, uřízneme bubáka a propasírujeme přes síto. Na 1 kg protlaku přidáme 182 g cukru a vaříme do zhoustnutí. Když začíná hmota tuhnout, přidáme citrónovou kůru a šťávu z 1 citronu. Vylijeme do staniolových formiček asi 2 cm vrstvu, kterou po ztuhnutí krájíme na kostky 2x2 cm, obalujeme v moučkovém cukru a sušíme na prkénku asi 1 měsíc.

Toč z Máslojed

Tradiční lidová pochutina

brambory, mléko na zadělání těsta, hrubá mouka, kmín a pepř se solí na okořenění, máslo na vymazání pekáče, kysané zelí jako příloha

Oloupeme velké syrové brambory a nahrubo je nastrouháme. Přidáme také několik vařených brambor, hrubou mouku, trochu mléka a uděláme řídké těsto. Okořeníme kmínem a solí a opepříme. Těsto vylijeme na máslem vymazaný pekáč a v rozpálené troubě upečeme do červena. Nejlepší přílohou je k toči kysané zelí.

Pravý Pumprnikl k čaji

Tradicí Hradecka bylo také perníkářství a takový pravý Pumprnikl k čaji musela být náramná pochutina. Posuďte sami:

1/2 kg cukru, 600 g pšeničné mouky, 3 vejce, ½ lžičky utlučeného zázvoru, 25 g kandované citrónové kůry, 6 g utlučeného hřebíčku, 30 g mleté skořice, 125 g umletých mandlí a 15 g prášku do pečiva, čokoládová poleva

Rozpustíme ½ kg cukru, který vaříme tak dlouho, až nabude světlehnědé barvy. Když vychladne, zaděláme do něj 600 g pšeničné mouky a ponecháme půl dne odpočívat. Poté přihněteme 3 vejce, ½ lžičky utlučeného zázvoru, 25 g kandované citrónové kůry, 6 g utlučeného hřebíčku a 30 g skořice, 125 g umletých mandlí a 15 g prášku do pečiva. Vyválíme těsto a rozetřeme na plechu moukou posypaném a upečeme na prudším ohni. Jakmile plech z trouby vytáhneme, hned krájíme na 3 cm proužky a potíráme čokoládovou polevou nebo bílou glazurou.

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO