Turistický portál Královéhr. kraje

VODÁCKÁ ŘEKA ORLICE

Odstartoval projekt, který má podpořit vodní turistiku na řece Orlici

 Zmapovat řeku Orlici a služby i atraktivity v jejím okolí a zároveň přilákat turisty díky její propagaci v mediální kampani. To jsou cíle projektu Vodácká řeka Orlice. Vzniknou například tištěné propagační materiály nebo informační tabule. Projekt, jehož zadavatelem je Regionální informační centrum v Kostelci nad Orlicí, se rozběhl v prosinci loňského roku a jeho realizace potrvá až do letošního září.

V současnosti je hotový propagační leták, který poskytuje základní informace o Divoké, Tiché a spojené Orlici a jejich sjízdnosti. Leták je vytištěný v nákladu 30 tisíc kusů ve třech cizojazyčných mutacích – angličtině, němčině a polštině. „V lednu a únoru už proběhla jeho distribuce na veletrzích cestovního ruchu – REGIONTOUR v Brně a Holiday World v Praze, a také na vodáckém festivalu Paddlefest v Brně,“ uvedla ředitelka informačního centra v Kostelci nad Orlicí Michala Kiezlerová. Další možností, kde leták a informace o projektu získat, bude březnový veletrh INFOTOUR v Hradci Králové, Cyklo show v Bratislavě anebo tradiční vodácké akce na řece Orlici. K dostání už leták je také v informačních centrech v blízkosti řeky. K projektu vznikla i stránka na sociální síti Facebook. Informace, fotky a videa o Orlici najdou zájemci na adrese www.facebook.com/VodackaOrlice. Kdokoliv z místních vodáků, kdo by chtěl na této stránce publikovat vodácky zajímavé informace, může kontaktovat informační centrum v Kostelci.

Nyní probíhá mapování řeky a okolních služeb. Následovat bude tvorba podrobnější informační brožury, výroba a instalace 7 informačních tabulí v terénu, a například také 50 tabulek výstražných a informačních s kilometrovníky. „Orlice představuje pro turisty alternativu k tradičním a dnes přeplněným vodáckým řekám. Projekt cílí nejen na vodáky, ale i na širší turistickou veřejnost, které představí zajímavá místa a turistické atraktivity v okolí toku jako jsou cyklistické a in-line stezky, hrady a zámky nebo muzea,“ upřesnila Michala Kiezlerová.

Projekt „Vodácká řeka Orlice“ je spolufinancován Regionálním operačním programem NUTS II Severovýchod. Regionální turistické a informační centrum v Kostelci nad Orlicí získalo na celý projekt z Evropské unie zhruba 2,7 milionu korun. Dílčí části projektu realizují společnosti DRING Consulting a TIS-systems.

Autor: Lucie Feuchter

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO