Turistický portál Královéhr. kraje

VAMBERECKÁ KRAJKA NA EXPU 2010

Vamberecká krajka CZ, s.r.o. dokončila šaty pro Miss World Taťánu Kuchařovou na EXPO 2010 v Číně

Vamberecká krajka, která se stala jedním z klenotů české účasti na světové výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji, dokončila šaty pro Miss World Taťánu Kuchařovou. Hedvábný žlutý a červený model předvedla půvabná reprezentantka českých dívek a žen 16. května, kdy proběhl v Šanghaji „Český den“. „Cena šatů je zhruba čtvrt milionu korun. Krajka je samozřejmě ručně paličkovaná a spotřebovalo se na ni téměř 2 000 m hedvábných nití a zlatého dracounu,“ uvedla Marie Stoklasová.

Modely pro Taťánu Kuchařovou jsou dílem návrhářky Zuzany Štěpánkové a šily je zručné švadleny z Vamberecké krajky. Krajka byla zhotovena za 3 měsíce a pracovalo na ní 5 krajkářek. „Je to úžasný pocit pracovat na díle, které naši zemi představí světu. Za svou kariéru jsem sice měla možnost pracovat na špercích a dárcích pro diplomaty a vládu, ale EXPO je zcela výjimečné. Moc mě to těší,“; říká jedna z nich paní Jana Horáková.

Vamberecká krajka již v dubnu vyrobila a odeslala do Číny také šperky, brože a hedvábné šály s krajkou, které si objednala česká expozice v Šanghaji. Podstatná část výrobků z Vamberku bude budou součástí dárkové kolekce pro hosty a vzácné návštěvy českého pavilonu na EXPU. Krajkové šperky či krajky si ale budou moci koupit i běžní návštěvníci naší expozice.

Většinu návrhů pro Šanghaj vytvořila návrhářka Lenka Kroulíková. Ta se může pochlubit, že šperky z vamberecké krajky dostaly třeba bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, manželka amerického prezidenta Barbara Bushová či německá kancléřka Angela Merkelová. Zlatou korunku z vamberecké krajky s českými granáty dostala i jordánská princezna Haja.

Světová výstava EXPO 2010 na výstavní ploše pěti čtverečních kilometrů má dosud největší účast ve 159leté historii těchto světových expozic. Do Číny zamířilo 189 zemí. Návštěvnost výstavy, která potrvá půl roku, je dohadována na 70 milionů lidí.

Český pavilon na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji zažil od prvního dne (1.5.2010) velký nápor návštěvníků. Generální komisař české účasti Pavel Antonín Stehlík odhadl jejich počet na 35.000, ačkoli předpokládaná horní hranice návštěvnosti byla 30.000 lidí denně.

Vamberecká krajka tvoří spolu s korunovačními klenoty, staroměstským orlojem, Českým Krumlovem a Pražským hradem pět z pětadvaceti českých perel, které vybrali lidé v národním hlasování na internetu.

Zpracovala: Mgr. Eva Kijonková, mediální zastoupení, Vamberecká krajka CZ, s.r.o., tel. +420 721 857 097



Autor: Petr Kamenický

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO