Turistický portál Královéhr. kraje

PTAČÍ ZPĚV V KRKONOŠÍCH

Vítání ptačího zpěvu již tuto sobotu

V sobotu 1. května se na tradičním místě v okolí rybníka u letiště ve Vrchlabí uskuteční jarní vycházka za opeřenými přáteli – Vítání ptačího zpěvu. Správa KRNAP a místní ornitologická sekce, po zkušenostech s velkým zájmem místních obyvatel z minulých let, i letos připravily tři vycházky s odborníkem.


První vycházka začne v 7.30, druhá v 9.00 a třetí v 10.30 hodin. Každá skupina projde za doprovodu RNDr. Jiřího Flouska, pracovníka Správy KRNAP, po předem vybrané trase. Společně se budou zastavovat na různých místech, aby se zaposlouchali do hlasů ptáků, určili je a případně za pomoci dalekohledů i pozorovali. Účastníci dostanou seznamy pozorovaných ptáků v minulých letech, do kterého si sami mohou zaznamenávat letošní pozorování a hned je porovnat s minulostí. Součástí trasy bude i stanoviště, kde členové České společnosti ornitologické budou provádět praktický odchyt a kroužkování ptáků.


V průběhu vycházky budou návštěvníci také poučeni, jak se chovat k ptáčatům, která mohou v přírodě nalézt. V minulých letech se často opakovaly případy, kdy lidé na zemi našli ptačí mládě, a v domnění, že potřebuje pomoc, je odnesli do útulku. Postarat se o takové ptáče bývá občas za hranicí lidských možností. Přitom nejlepším řešením je pouze zvednout mládě ze země a posadit je na nejbližší větev stromu, aby bylo v bezpečí před toulavými kočkami. V blízkosti většiny takto nacházených ptáčat se totiž pohybují rodiče s potravou a ti se o své potomky postarají zdaleka nejlépe.


Sraz účastníků je na stejném místě jako v minulých letech – u rybníka u vrchlabského letiště. Doporučenou výzbrojí je dalekohled.


Bližší informace:

Bc. Radek Drahný, tiskový mluvčí, vedoucí oddělení styku s veřejností Správy KRNAP

tel.: 737 209 900, e-mail: rdrahny@krnap.cz

www.krnap.cz


Tradice Vítání ptačího zpěvu (Dawn Chorus Day) se zrodila v roce 1983 v Birminghamu ve Velké Británii, která je ornitologickou velmocí se širokou základnou amatérských ornitologů. Od té doby se vždy první květnový víkend scházejí v mnoha zemích světa ornitologové a laická veřejnost, aby společně pozorovali ptáky ve volné přírodě. Za doprovodu odborného ornitologa se účastníci zaposlouchávají do hlasů jednotlivých pěvců, pozorují a určují je. V České republice je hlavním organizátorem těchto setkání Česká společnost ornitologická. Vítání ptačího zpěvu probíhá tradičně již od roku 1993. V Krkonoších ho pořádá Správa KRNAP od roku 1998.


Autor: Petr Kamenický

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO