Turistický portál Královéhr. kraje

Pozvání na pět víkendových putování Tour de Labe 2012 pro všechny

(pro cyklisty, handicapované, vozíčkáře, tandemová kola, rodiny a děti )

Od června do října se bude letos konat tradiční cyklojízda Tour de Labe, kterou pořádá občanské sdružení Labská stezka Nymburk. Na libovolný úsek převážně bezbariérové cyklotrasy v koridoru řeky Labe se mohou vydat nejen cyklisté a pěší turisté, senioři, i rodiny s dětmi a dětskými vozíky. Zváni jsou handicapovaní: tělesně, zrakově i sluchově i jinak. Svou účastí všichni podpoří odstraňování bariér a hlavní heslo :

Labská cyklotrasa – od pramene k moři – napříč Evropou – bez bariér.

Dosavadní cyklojízdy probíhaly jako týdenní nebo čtrnáctidenní akce a někteří zájemci se jich nemohli zúčastnit kvůli nedostatku dovolené. „Letos jsme změnili celou koncepci, pojede se každý první víkend v měsíci od června do října. Z důvodu mapování alternativních tras se snažíme jezdit pokaždé trochu jinou cestou a spíme až na výjimky pokaždé někde jinde.

PRVNÍ VÍKEND - ČERVEN

Letos začínáme v sobotu 2. června hvězdicovou jízdou na Labskou boudu, po ní proběhne sraz u pramene Labe a společenský večer,“ uvedl Jan Ritter, předseda zmíněného sdružení.

V neděli 3.6. ráno bude mezi 8 a 9 hodinou sraz a v 9:00 se odstartuje ze Zlatého návrší cyklojízda “Hlavně z kopce do Hradce“. Je možné se připojit i během jízdy a další itinerář a místní starty jsou stanoveny orientačně takto:

10:15 Vrchlabí u nádraží

11:00 Hostinné u dřevěného mostu na cyklostezce

12:30-13:00 Dvůr Králové „depo stadion“

14:00 Lázně Velichovky,

15:00 Smiřice u zámku,

16:00 – 17:00 Hradec Králové „všesportovní stadion“

Letos se má stavět úsek cyklostezky z Kuksu do Hradce Králové, a proto se poprvé pojede ze přes Lázně Velichovky a dojezd bude na všesportovní stadion („pod lízátky“) v Hradci Králové. Všechny následné sobotní starty a nedělní cíle jsou dobře dostupné po železnici : Hradec Králové, Poděbrady, Štětí, Bad Schandau.

DRUHÝ VÍKEND - ČERVENEC

Na druhý víkend (7.-8. července) je plánována v sobotu trasa z Hradce Králové přes Pardubice do Lázní Bohdaneč. Pojede se od Zimního stadionu a nového mostu přes Orlici do rekreačního areálu Královéhradeckých Městských lesů. Odtud dále po cyklostezkách a málo frekventovaných silnicích (cyklotrasy č. 4256, 4120, a 4256) přes Borek a Sezemice na Pernštýnské náměstí do Pardubic. V Pardubicích se předpokládá oběd a návazný program od 12 asi na 3 hodiny. V 15:00 odstartuje z Pernštýnského náměstí místní jízda směr Lázně Bohdaneč, kde jsou rezervovány noclehy. V neděli trasa cyklojízdy povede podél Opatovického kanálu do Kladrub nad Labem a dále přes Týnec nad Labem a Kolín do cíle druhého víkendu lázní Poděbrad.

TŘETÍ VÍKEND - SRPEN

4. a 5. srpna se pojede Pod hradbami Královského města Nymburka Stezkou Bohumila Hrabala do Kerska a kolem soutoku Labe s Vltavou pod Mělníkem až do Ústeckého kraje do Štětí. Nocleh bude ve Staré Boleslavi, kde se všichni těší na jízdu po novém mostě přes Labe.

ČTVRTÝ VÍKEND

1. září bude start ve Štětí a trasa povede přes Roudnici n/L, Litoměřice na nocleh do Ústí nad Labem.

V sobotu 2.9. bude jízda pokračovat přes Děčín Labskými pískovci do Bad Schandau.

PÁTÝ VÍKEND

Tour de Labe pro všechny 2012 zakončí říjnové etapy z Bad Schandau přes Pirnu a Drážďany do Radebeulu (nocleh) a dále přes město porcelánu Míšeň do Riesy se starobylým hradem.

Aktualizace jízd budou postupně zveřejňovány na stránkách www.labskastezka.cz. Předběžný zájem a přihlášky směrujte na e-mail jan.ritter@labskastezka.cz, co nejdříve.

Zájem o účast večera na Labské boudě je třeba nahlásit ihned, ubytovací kapacita objektu je limitovaná. Ani zájem o ubytování v Bohdanči, Staré Boleslavi, Ústí nad Labem, Radebeulu, neodkládejte a hlaste se.

(pel)

TEXT VHODNÝ DO RÁMEČKU:

Zajímavosti z minulých ročníků

V roce 2010 byl na Tour de Labe handicap vytvořen pozoruhodný rekord: tři vozíčkáři a jeden cyklista ujeli během 9 dnů 432 kilometrů ze Špindlerova Mlýna a pramene Labe do Děčína.

V roce 2011 byl v první den Tour de Labe handicap + family vytvořen výškový a rychlostní rekord: Výjezd z Vrchlabí na Zlaté návrší přes Benecko a Mísečky na handbiku (převýšení 1000 m) za necelé 4 hodiny.

Loni byli k účasti vyzváni i lidé sluchově a zrakově postižení s asistenty na dvoukolech.

Tour de Labe má nejen sportovní a relaxační ráz, slouží i k propagaci záměru vytvořit zcela bezbariérovou stezku od pramene řeky až k jejímu ústí do moře. Loni v září se konalo pracovní setkání za účasti zástupců Krkonošského národního parku, Klubu českých turistů, Tyfloservisu: jeho dějištěm byl pardubický bezbariérový objekt Kosatec, v němž sídlí a působí Česká abilympijská asociace.

Za Labskou stezku Nymburk o.s.

předseda Ing. Arch. Jan Ritter

Autor: Petr Kamenický

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO