Turistický portál Královéhr. kraje

PATŘÍME MEZI EVROPSKÉ EXCELENTNÍ DESTINACE

Orlické hory a Podorlicko uspěly v národní soutěži EDEN

V úterý 26. května 2009 byly vyhlášeny na slavnostní ceremonii v hotelu Voroněž v Brně výsledky soutěže Evropské Unie - EDEN. Evropské excelentní destinace představil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Orlické hory a Podorlicko podaly přihlášku prostřednictvím Regionu Orlicko-Třebovsko a představili tak jeden z největších projektů našeho regionu – Aktivní turistika na Orlicko Třebovsku. Přihláška byla podána ve chvíli, kdy jsme si ještě nebyly úplně jisti vznikem nové destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, o to víc jsme šťastni, že jsme se dostaly mezi první tři finalisty z celkového množství přihlášených destinací, kdy některé z nich mají opravdu zvučná jména. Velké díky patří zakladatelům DS OHP a jejich aktivní účasti. Při oslovení odborné poroty nám hodně pomohl unikátní dopravní systém regionu zajišťovaný firmou Audis Bus Rychnov nad Kněžnou, Muzeum řemesel v Letohradě a systém certifikace výrobků Orlických hor MAS Pohoda Venkova.

Soutěž EDEN vyhlašuje od roku 2006 Evropská komise v rámci projektu zaměřeného na rozvoj trvale udržitelného cestovního ruchu. Letos dostali soutěžící za úkol připravit takový turistický produkt, který akcentuje zvláštnost chráněného území a přináší rozvoj celé společnosti v souladu s principy udržitelného rozvoje.

Garantem letošního ročníku pro Českou republiku se stala agentura CzechTourism, která ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj soutěž také zajistila. Své projekty poslalo 21 destinací. Porota kromě samotných turistických produktů hodnotila i to, jak probíhá komunikace s představiteli chráněného území, jak vyspělá je infrastruktura regionu (škála ubytování, informační centra aj.) nebo jak se daří spolupracovat s místní komunitou a podnikateli. Právě spolupráce byla u některých přihlášek kamenem úrazu – nejviditelnější to bylo v případě, kdy jednu destinaci přihlásily hned dva rozdílné subjekty.

Historicky prvním nositelem titulu EDEN (European Destination of ExcelleNce) pro Českou republiku se stalo České Švýcarsko. Podle verdiktu odborné poroty právě tato destinace nejlépe dokáže rozvíjet cestovní ruch v podmínkách chráněné přírodní oblasti. Ve finále se kromě Českého Švýcarska rozhodovalo mezi turistickou oblastí Králický Sněžník – Śnieżnik a Orlickými horami – Podorlickem.

Autor: Petr Kamenický

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO