Turistický portál Královéhr. kraje

HRADEC OŽÍVÁ DIVADLEM

Divadlo evropských regionů a Open air festival opět v Hradci Králové!

Již o víkendu se v Hradci Králové stavěly v zelených částech centra města stánky s občerstvením, divadelní šapita a ve vzduchu bylo cítit napětí a radost zároveň z brzy propuknuvší nespoutané zábavy a veselí, které provází celý Divadelní festival evropských regionů a Open air festival. Jako každý rok byl festival slavnostně zahájen 21. června, v nejdelší den v roce, aby oslavil celoroční dřinu divadelníků a nechal je předvést své nové kousky ještě předtím, než se rozprchnou a budou spočívat o divadelních prázdninách.

Počet lidí pohybujících se v samém srdci Hradce Králové, na Velkém a Malém náměstí, v jejich zákoutích a Žižkových sadech pod hradbami, se v pondělí zněkolikanásobil oproti normálu. Přijeli divadelníci a jejich příznivci ze všech možných evropských končin. Neustálý provoz lidí přecházejících z jednoho představení na druhé, od občerstvení s jídlem ke stánku s pitím, se nezastaví ani v noci. Jsou tací, kteří oželejí 2 týdny spánku a téměř nezamhouří oka. Nebo pro jistotu, aby jim nic podstatného neuniklo, táboří několik dní přímo v parku. Jak diváci, tak divadelníci. Ti spočívají, pokud si na to najdou čas, kryti svými šapity.

Normálně by spaní ve spacáku v Žižkových sadech nebylo přípustné, ale v tyto dva červnové týdny se mění pravidla a jindy nenormální se stává běžným. Pravidla jdou do pozadí. Hlavní je zábava a radost ze hry, kterou herci předávají svým nadšeným divákům s takovou energií, že mají pocit, jako by něco hráli i oni samotní. A je tomu tak. Málokterá akce dokáže lidi strhnout natolik, než propojení dobrého divadla, hudby a zábavy ve víru tance, kde jsou si všichni rovni. Hranice mezi hercem a divákem se smazávají.

V rámci Divadla evropských regionů a doprovodného Open Air Festivalu se hraje jak v divadelních prostorách, tak v síních, atriích, šapitech, hospůdkách, kavárnách, nebo dokonce i v bytech. Open air znamená, že se hraje nejen vevnitř v budovách, ale představení se konají přímo v ulicích. Buď na jednom místě, nebo chodí průvody divadelníků starými uličkami v centru města a vyvolávají svými komickými převleky úsměv na tvářích kolemjdoucích.

Letošních 16. ročník festivalu celkově nabízí na 250 představení a produkcí. Novinkou je pódium na nádvoří Nového Adalbertina a také zajímavě řešené informační centrum pro Open air festival nedaleko Klicperova divadla. Nové prostory představí i Divadlo Drak.

Dva týdny napěchované kulturou, zajisté stojí za navštívení. Spojení jedinečných umělců a Hradce Králové, salonu republiky na soutoku řek Labe a Orlice, je kombinace přímo dokonalá. Pokud jste to nestihli letos, neváhejte a navštivte tento divadelní svátek příští rok!

Více informací na: www.klicperovodivadlo.cz



Autor: Klára Lakomá

Fotogalerie

Přílohy ke stažení:

Název přílohy Popis Typ Velikost
PROGRAM OPEN AIR pdf 1024 kB
ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO