Turistický portál Královéhr. kraje

DÍLO ARCHITEKTA GOČÁRA

Sny a vize – Neuskutečněné projekty Josefa Gočára

V úterý 18. 5. 2010 začala v Hradci Králové výstava připomínající dílo architekta Josefa Gočára, který se výrazně podílel na urbanistické podobě Hradce Králové. Jeho dokonalá tvorba dodnes na mnohých místech dominuje „salonu republiky“. Výstava se nachází v prostorách Muzea Východních Čech, které je samo architektonickým skvostem pocházejícím z dílny dalšího významného českého architekta, Jana Kotěry. Kdo by si četl o životě Josefa Gočára, dozvěděl by se, že byl nejprve Kotěrovým žákem, později jeho nejbližším spolupracovníkem.

A tak se stalo, že se po letech dílo jednoho z nejslavnějších českých architektů opět dostalo jakoby pod ochranu jeho velkého učitele. Výstavu můžete až do 31. 10. 2010 navštívit denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Jak již napovídá název výstavy, jsou na ní k vidění především projekty, které Josef Gočár navrhl, ale nepodařilo se je realizovat. Trojrozměrné modely a počítačová vizualizace jsou doplněny fotografiemi realizovaných objektů, které můžete v reálu obdivovat při prohlídce města samotného.

Hradec Králové letošní rok vyhlásil rokem architektury. Díky působení dvojice Kotěra – Gočár je Hradec Králové lákadlem pro obdivovatele architektury ze všech možných koutů nejen České republiky. To si město naštěstí uvědomuje a rozhodně po odchodu těchto dvou velikánů neusnulo na vavřínech. Důkazem jsou hned dvě ceny udělené za stavbu roku v posledních dvou letech. V roce 2008 byl vítěznou stavbou vyhlášen bývalý hradecký pivovar, dnešní administrativní budova krajského úřadu. V roce 2009 se honosila titulem nově postavená Studijní a vědecká knihovna.

A v plánování se pokračuje. Z bývalé továrny Vertex vznikne městská knihovna, na jejíž realizaci se bude podílet také autor původní studie, architekt-herec David Vávra, kterého mnozí znají z pořadu Šumná města. Nad celým dílem by měl držet stavební dozor. Městská knihovna bude multifunkční zařízení s oddělením pro nevidomé, hudební knihovnou, internetovou kavárnou a spoustou dalších vymožeností.

Pánové Kotěra a Gočár by na dnešní podobu města byli zajisté pyšní a měli by radost z toho, jak město, na jehož nádherném vzhledu se z velké části podíleli, nadále vzkvétá.

Některá z významných děl Josefa Gočára v Hradci Králové

  • Ředitelství ČSD v Hradci Králové
  • Ambrožův sbor církve československé husitské
  • Obecné a měšťanské školy na Tylově nábřeží
  • Gymnázium J. K. Tyla
  • Masarykovo náměstí v Hradci Králové


Autor: Bc.Klára Lakomá

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO