Turistický portál Královéhr. kraje

CELNICE KUNŠTÁT

Dne 5.9. se uskuteční vzpomínková akce k událostem z roku 1938 s bojovou ukázkou

Obec Orlické Záhoří ve spolupráci s městem Rokytnice v O.h. zvou na akci CELNICE KUNŠTÁT, která se bude konat v Orlickém Záhoří na hraničním přechodu do Polska - v sobotu 5.9. 2009 od 14 hodin.

Dne 5.září 2009 se v příhraniční obci Orlické Záhoří sejdou příznivci historie, aby společně s veřejností vzpoměli smutné výročí staré více než sedmdesát let. Tehdy ve dnech 19.-22.září 1938 došlo v obci Kunštát k vážným nepokojům a byl opakovaně přepaden tamnější celní úřad. Budova byla díky příslušníkům finanční stráže, kteří byli v té době organizováni společně s příslušníky četnictva a vojenských posil do jednotek SOS (stráže obrany státu) ubráněna a útočníci z řad sudetoněmeckého Freikorpsu byli odraženi. Při této obraně byl zraněn pomocný dozorce František Bílek a dozorce finanční stráže Jaroslav Horký. Přes tato zranění lze zkonstatovat, že početně slabší osádka celnice dokázala proti evidentní přesile budovu uhájit a vyslala tak německým útočníkům jasný vzkaz, že to na Kunštátě nebude tak snadné jako třeba v Nové Vsi nebo Bartošovicích, kde přeci jenom vzdor statečné obraně tamních posádek dosáhl Freikorps jistých úspěchů. Čas se ale bohužel začal naplňovat a tito stateční obránci státních hranic vyslaní do předpolí velmi intenzivně budovaného opevnění museli nakonec uposlechnout rozkazů svých nadřízených a ustoupit za demarkační čáru vytvořenou na základě podpisu mnichovské dohody po odstoupení pohraničních území Německu.

Letos si tedy v tento den připomeneme již druhým ročníkem akce uvedené události, kdy za účasti uniformovaných jednotek bude od 14 hod. v prostoru vedle bývalého hraničního přechodu do Polska sehrána bojová ukázka. V doprovodném programu bude možno shlédnout některé druhy vojenské techniky z různých historických období, historicky oblečené účinkující v uniformách i civilních oblecích. Celá akce je pořádána v prostoru úředně povolené jednorázové střelnice, což bude důvod nejen pro dodržování bezpečnostních opatření, ale pro diváky možnost vidět účinkující z bezprostřední blízkosti a slyšet celou řadu zvukových efektů.

Po skončení ukázky si budou moci především malí diváci vyzkoušet svezení v kolopásovém transportéru, který bude vystupovat v rámci ukázky.

Zdar celé akce podpoří i občerstvení, které i v loňském roce bylo bezchybné.

Záštitu nad celou akcí má Obec Orlické Záhoří za partnerství Města Rokytnice v Orlických horách. Garantem bojové ukázky je Muzeum Pevnost Hanička.


Informace o této akci najdete v příloze či na : www.orlickezahori.eu, www.hanicka.cz, www.opevneni.cz



Autor: Petr Kamenický

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO