Turistický portál Královéhr. kraje

REGIONÁLNÍ PRODUKT ČESKÝ RÁJ

Předávání certifikátů Regionální produkt Český ráj na turnovských staročeských trzích

V sobotu 30. května se v rámci turnovských Staročeských trhů uskutečnilo slavnostní předávání certifikátů čtyřem novým nositelům značky Regionální produkt Český ráj. Oprávnění k využití ochranné známky jim předal předseda Sdružení Český ráj a turnovský místostarosta Aleš Hozdecký. Novými držiteli prestižní značky se stali: Ekofarma Trpola ze Skuhrova u Železného Brodu, Jan Verich z turnovských Trávnic s produkcí bioovoce a zeleniny, výrobce masných výrobků Maso Radvánovice, a Mlékárna Příšovice. Některým výrobcům byla také po dvouletém cyklu značka obnovena.

Projekt značení tradičních produktů z kraje pod Troskami letos slaví své druhé výročí a u této příležitosti bude také vydán nový propagačně-informační materiál, noviny „Výrobky s duší Českého ráje“. Ty přinesou podrobné informace o celém projektu včetně představení všech 28 nositelů značky a prodejních míst, kde je jejich zboží k dostání. Budou vydány v nákladu 10 000 výtisků a distribuovány do prodejen regionálních výrobků, na jarmarky a řemeslné akce v regionu, informační centra a řadu dalších míst. Nový materiál bude představen tuto sobotu na turnovských staročeských trzích.

„Myslím, že naše snaha je především o zdravém patriotismu. Samozřejmě rozumím tomu, že lidé se orientují hlavně podle ceny, je ale třeba také hledět na kvalitu. A tady jsem přesvědčen o tom, že výrobci s certifikátem Regionální produkt Český ráj kvalitními jsou. Navíc i jejich zboží se dá koupit za velmi rozumné ceny. Letos na jaře vznikl v Turnově první obchod s certifikovanými potravinami, kde mohou lidé nakupovat za zvýhodněné ceny. Chce-li někdo kupovat bioovoce či biozeleninu, tak by to měla být ta místní. Pokud pochází z druhého konce Evropy, jsou jen dlouhou délkou přepravy veškeré principy bioprodukce popřeny. V podpoře regionálních produktů vidím i podporu místní ekonomiky – tedy mj. pracovních míst a zaměstnanosti, což je v této době velmi důležité,“; uvedl předseda sdružení Aleš Hozdecký.

Od udělení prestižní značky si hodně slibují i v příšovické mlékárně. Podle předsedy představenstva společnosti Jiřího Tůmy je v současné době zdejší mlékárna jedinou větší mlékárnou v Libereckém kraji. „Příšovická mlékárna má velkou tradici, na kterou chceme navázat. V loňském roce jsme na trh uvedli devět nových výrobků, sedm z nich získalo ocenění Klasa. Nedávno jsme v Turnově na Trávnicích otevřeli společnou prodejnu s Jatkami Lomnice nad Popelkou, prodává se zde i zboží dalších držitelů certifikátu, tohle je podle mého jedna z cest, jak domácí značky udržet i v silné konkurenci na trhu,“ shrnul Jiří Tůma.

Jan Verich, který před několika lety spoluzakládal ovocný sad na Kozákově, který má nyní certifikaci na bioprodukty, chce značku využít k větší spolupráci mezi pěstiteli. Jak uvedl, má v úmyslu dát dohromady ekologicky hospodařící zemědělce v regionu a pomoci jim s distribucí a prodejem bioproduktů.


Noví nositelé značky Regionální produkt Český ráj:


Rostlinná i živočišná produkce v biokvalitě 

Ekofarma TRPOLA – Jaroslav Macháček

Skuhrov – Huntířov 66, 468 22 Železný Brod, tel. 604 98 51 71, petr.mmachacek@post.cz


Různě upravené bioovoce a zelenina

Jan Verich

Trávnice 169, Turnov, tel. 602 100 068, verich@quick.cz


Masné a uzené výrobky

Maso Radvánovice, spol. s. r. o.

Radvánovice 103, 511 01 Turnov, tel. 481 311 744, masoradvanovice@seznam.cz, www.masoradvanovice.cz


Mléčné výrobky – sýry, máslo

Mlékárna Příšovice

Příšovice 91, 511 01 Turnov, tel. 485 177 022, kplastcom@volny.cz, www.plastcom.estranky.cz


Po dvou letech je také certifikát obnoven těmto historicky prvním nositelům značky:


Batikovaný textil, obrazy malované na hedvábí, výrobky z proutí

Galerie Ve chlívku – Lenka Neumannová

Vrchovina 10, 463 44 Sychrov, tel. 739 551 947


Výrobky z ovčí vlny

Maruše Nová

Pension Ort, Holenice 28, 506 01 Jičín, tel. 481 382 459, 603 702 954, p-ort@sendme.cz


Pivo z Českého ráje

Pivovar Rohozec, a.s.

Malý Rohozec 29, 511 01 Turnov, tel. 481 323 166, pivorohozec@pivorohozec.cz, www.pivorohozec.cz


Mléčné výrobky – sýry, tvaroh, kefír, smetana, syrové mléko

Tompeli – Tomáš Pelikán

Huntířov nad Jizerou, 468 22 Železný Brod, tel. 777 636 100, tompeli@volny.cz, www.tompeli.cz



Na společném snímku jsou zleva zástupci firmy Maso Radvánovice, Jan Verich a zástupci Mlékárny Příšovice.


Autor: Petr Kamenický

Fotogalerie

Přílohy ke stažení:

Název přílohy Popis Typ Velikost
výrobci Český ráj pdf 220 kB
ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO