Turistický portál Královéhr. kraje

LETNÍ NABÍDKA ČESKÝ RÁJ

Prázdninová nabídka Českého ráje v atraktivních i méně známých lokalitách pro každý den

Po prázdninové nabídce ve známých lokalitách bychom vás tentokrát chtěli upozornit i na méně známá, ale přesto atraktivní místa. Také zde letošní prázdninovou nabídku připravilo Sdružení Český ráj ve spolupráci s partnery.

Podobně jako v minulých letech mají návštěvníci Jičína jedinečnou možnost navštívit Valdštejnskou lodžii s průvodcem, tentokrát každou středu. Programu využívají také návštěvníci Galerie Valdštejnské Lodžie, kde je tento měsíc připravena výstava obrazů mladého začínajícího umělce Tomáše Homolky. Dle slov kastelána Petra Kábrta je návštěvnost prohlídek s průvodcem sice poněkud slabší, než v minulých letech, přesto již této nabídky využilo od začátku července 120 lidí. V lodžii jsou pro ně připraveny i další aktivity. Mohou si zahrát kuželky, stolní hokej, jsou zde připraveny i atrakce pro děti. Na prázdninové středy jsou v Jičíně také připraveny prohlídky zdejších památek s kostýmovaným průvodcem. Jejich návštěvnosti zatím bohužel ovlivnily hlučné stavební práce na náměstí. V průběhu července je absolvovalo 26 zájemců.

Další program z projektu „Prázdninové nabídky“ probíhá pravidelně každé úterý ve vesničce Holenice nedaleko Rovenska pod Troskami. V Pensionu Ort tu předvádí ruční zpracování ovčí vlny držitelka značky Regionální produkt Český ráj paní Maruše Nová. Jak sama říká, ukázek se účastní jak milovníci tradičních řemesel a rodiny s dětmi, tak lidé, kteří mají s chovem ovcí a výrobou produktů z ovčí vlny již zkušenosti a chtějí se dozvědět, jak to dělají jinde. Zatím přišlo zhruba 40 lidí, kteří měli možnost vyzkoušet si předení na kolovrátku a zakoupit ručně předenou ovčí vlnu, výrobky z ovčí vlny a ovčiny.

Novinkou v turistické nabídce regionu Český ráj je prohlídka osmi létajících replik historických letadel na letišti Aeroklubu Mladá Boleslav. Repliky je možné vidět každou prázdninovou sobotu v hangáru. Za pěkného počasí předvádějí členové Nadačního fondu letadlo Metoděje Vlacha tyto unikátní stroje v letu.

Prázdninovou nabídku regionu doplňuje také atraktivní nedělní program v zámku Dětenice. Je určen především rodinám s dětmi. Ty zábavním odpolednem plným soutěží provází oživlé pohádkové bytosti. Každý účastník soutěží obdrží diplom, medaile a další věcné ceny. Na své si přijdou i rodiče, kteří zde mohou ochutnat grilované speciality a dětenické pivo ze zdejšího pivovaru. Dětské dny na zámku v Dětenicích se konají až do konce září každou neděli od 11.00 do 15.00 hodin.

Podrobné informace o celé „Prázdninové nabídce pro každý den 2009“ získáte v turistických informačních centrech Českého ráje, na speciálně vydaném plakátu a na oficiálních stránkách turistického regionu Český ráj www.cesky-raj.info



Program „Prázdninové nabídky pro každý den 2009“:


• Pondělí: Ukázky broušení drahých kamenů v Turnově, prohlídky centra města Turnova a kostelů s kostýmovaným průvodcem.


• Úterý: Prohlídka židovských památek v Turnově, ukázky ruční výroby skleněných lustrů ve firmě Bohemian Chandeliers JW Glass, ukázky ručního zpracování ovčí vlny v Pensionu Ort v Holenicích.


• Středa: Šermířské souboje a historická vystoupení na hradu a zámku Staré Hrady, prohlídky Valdštejnské lodžie s průvodcem, prohlídky památek Jičína s kostýmovaným průvodcem, noční prohlídky města Turnova.


• Čtvrtek: Akční čtvrtky ve Žluté plovárně, výlet za sklářstvím a lidovou architekturou do Železného Brodu.


• Pátek: Řemeslné pátky na Semilsku a vstup na vyhlídkovou věž kostela sv. Petra a Pavla v Semilech, prohlídka Hydroelektrárny Spálov.


• Sobota: Prohlídka osmi létajících replik historických letadel z období od počátků letectví až po druhou světovou válku v Aeroklubu Mladá Boleslav, sobotní program ve Šťastné zemi v Radvánovicích.


• Neděle: Nedělní pohádkové dopoledne na zámku Mnichovo Hradiště.


Zpracovala: Ing. Hana Ledabylová, Sdružení Český ráj

Přílohy ke stažení:

Název přílohy Popis Typ Velikost
LETNÍ NABÍDKA ČESKÝ RÁJ-originální plakát pdf 311 kB
ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO